JEDEC (Solid State Technology Association), uzun süredir üzerinde çalıştığı düşük güç tüketimli bellek teknolojisi LPDDR6’yı resmen duyurdu. JESD209-6 koduyla standart haline getirilen yeni nesil bellek mimarisi; özellikle mobil cihazlar, yapay zeka uygulamaları ve düşük enerji tüketimi gerektiren sistemler için tasarlandı. LPDDR6, performans, verimlilik ve güvenlik alanlarında seleflerine göre önemli iyileştirmeler sunuyor.
LPDDR6 standardı karşımıza çıkıyor
Yeni standart, iki adet 12-bit alt kanal ve her biri için 4 komut/adres hattı barındırıyor. Bu yapı, kanal başına veri iletim verimliliğini artırırken aynı anda daha fazla işlem yapılmasına olanak tanıyor. 32 bayt erişim granülaritesi ve esnek veri erişim yapısı, bellek erişiminde gecikme süresini azaltıyor. Bu sayede özellikle yüksek hız gerektiren mobil uygulamalarda ve gerçek zamanlı yapay zeka görevlerinde daha kararlı performans elde ediliyor.

LPDDR6, performans kadar enerji tasarrufu noktasında da önemli yenilikler getiriyor. Yeni düşük voltajlı güç kaynağı (VDD2) ve DVFSL (Dynamic Voltage and Frequency Scaling for Low-power) tekniğiyle birlikte bellek modülü, farklı kullanım senaryolarında kendini otomatik olarak düşük frekansa ve voltaja çekebiliyor.
Sistem yalnızca aktif alt kanalları çalıştırarak statik ve dinamik enerji verimliliğini artırıyor. Bu yapı, mobil cihazlarda pil ömrünü uzatırken, yüksek işlem gücü gerektiren anlarda da gerektiği kadar enerji kullanımıyla denge sağlıyor.
Güvenlik ve sistem kararlılığı açısından da LPDDR6 ile birlikte yeni önlemler devreye alınıyor. Satır başı aktivasyon takibi (PRAC), komut ve adres paritesi, yerleşik hata düzeltme kodu (ECC) ve yerleşik bellek test sistemi (MBIST) gibi özellikler, belleğin daha güvenli ve kararlı çalışmasını sağlıyor. Özellikle yapay zeka görevlerinde kullanılmak üzere “Carve-out Meta mode” desteği de sunuluyor. Bu özellik, kritik görevler için ayrılmış bellek bölgeleri oluşturulmasına imkân tanıyor.
LPDDR6’nın 2025 ve sonrasında çıkacak olan üst düzey akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir cihazlar ve yapay zekâ destekli donanımlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor. Yeni standart, cihaz üreticileri için daha güçlü ve enerji verimli sistemlerin kapısını aralıyor.